Helig Birma

Sveriges näst populäraste kattras Helig Birma har funnits registrerad i Sverige sedan 1968. Precis som namnet på denna kattras säger, finns där massa spännande historier och legender bakom dess namn. Enligt en legend fick birmakatten hjälp av en blåögd gudinna och fick på detta vis sina vackra blå ögon. En annan legend är att birmakatterna var heliga följeslagare till prästerna i Burma. Eftersom vitt symboliserar renhet och då katterna visade hängivenhet till munkarna i Burma, var deras vita tassar också en symbol till varför kattrasen fick sitt namn. Förutom Helig Birma, är katten även kallad för ”den heliga katten av Burma”. Det enda man vet med säkerhet är att kattrasens rötter kommer från fjärran öster, runt Burma. Katten skeppades från Burma till Frankrike. Den birmakatt vi har idag är en blandning av bland annat perser och siameser för att få den maskfärg kattrasen har idag och beräknas ha skett på 40-talet.

Fakta om rasen

Helig Birma och dess päls

Birmakatten är en medium-katt med halvlång päls. Det är därför lätt att tro att dess päls är svår att sköta. Detta är dock inte sant, då kattrasen har underull vilket gör att pälsen inte tovar sig så mycket. Dock kan det vara bra att borsta den 1-2 gånger per vecka för att hålla pälsen välskött. Dessutom kan det vara bra att borsta katten när den fäller för att slippa massa katthår på möbler och minska mängden hårbollar. Dock fäller birmakatten inte mycket, trots sin semilånga päls. Pälsen är len och kan kännas kall och silkig. Birmakatten har Himalayatäckning, vita sockor och blå ögon. Himalayatäckning är en mörkare färg av kattens kallar delar, så som öron, ansikte, ben och svans. Katten har oftast mer päls runt halsen, som en krage. Himalayatäckning är en form av albinism och det är därför birmakatten har blå ögon. Kattens alla fyra tassar bör vara vita och baktassarna bör gå upp som en kil, eller ett upp och nervänt V. Det finns över 50 olika färgkombinationer i hela världen av den Heliga Birman.

Helig Birma och dess egenskaper

Helig Birma har underbara egenskaper. Kattrasen är sedd som en vänlig, lugn och tystlåten katt, dock kan den gärna prata lite tyst. Förutom ett lugnt temperament, är den heliga birman väldigt sällskaplig och anpassar sig lätt till nya miljöer. Då birman älskar sällskap, är det bra att ha ett annat husdjur hemma som sällskap ifall du inte är hemma mycket under dagarna så att din katt slipper känna sig ensam.