Helig Birma 

Att få vara katt-mamma till rasen ”Helig Birma” är helt underbart. Förutom att den heliga birman är en lugn, tillgiven och kärleksfull ras som gärna gör dig sällskap, är den väldigt vacker med sina blåa ögon, halvlånga Himalayatäckande päls och vita tassar. Trots den halvlånga pälsen, fäller inte birmakatter särskilt mycket. För att underhålla pälsen, krävs endast kamning en till två gånger per vecka. Då birmakatten är väldigt sällskaplig är det viktigt att du ser till att katten inte spenderar massa ensamtid, då den trivs bäst med sällskap. En annan rolig egenskap birman har är att de älskar att leka, du kan enkelt lära din birma små trix så som apport.

Mina katter

Kännetecken för Helig Birma:

Förutom kännetecknet av birmans blåa ögon är birman som nämnt ovan, en Himalayatäcknad katt. Det menas att den är maskad, med andra ord den Heliga Birman har färg på de kalla partierna, ansikte, öron, ben och svans. Birmakatten finns i olika färger, röd, lila, blå, choklad och creme. Dock kan de ibland även vara enfärgade eller tabbyfärgade, vilket innebär svagt randiga. Honorna kan få en blandning av färgerna. När birman är 2-3 år, räknas den ha nått sin fulla växt och bör väga allt från 3,5-4 kg till 5-6 kg. Dock har vikten på birmorna blivit något lägre, de senaste åren. Birman brukar få 1-5 kattungar och ungarna föds vita och får sin färg under de första 3 åren.

Mina katter

Ta hand om din Heliga Birma:

Då birmakatten är väldigt sällskaplig, är det viktigt att försöka ha sällskap till den ifall du måste lämna den ensam hemma. En hund går bra, eller en annan lekkompis. Då birman är väldigt anpassningsbar och vänjer sig snabbt med nya miljöer, är det enkelt att ta med din birma när du reser. Du behöver aldrig oroa dig över att känna dig ensam igen med en birma hemma. Birman småpratar gärna och ropar på dig ifall den inte hittar dig. Dock är birman endast högröstad när den löper. Då birman älskar sällskap, kan du vara beredd på att få sällskap när du tar det lugnt framför tv: n. Dessutom kommer du kunna njuta tillsammans med din birma av det underbara spinnandet.

Uppfödarens ansvar

Uppfödaren har ett ansvar att vaccinera katten minst 2 gånger mot kattsnuva och kattpest, ID-märka den, leverera katten med ett veterinärt besiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar tillsammans med en stamtavla. Dessutom skall kattungen vara minst 12 veckor innan den får lämna sin mamma.