Att skaffa katt

Att skaffa katt är helt underbart, men där finns vissa saker du bör fundera över innan du bestämmer dig för att skaffa katt. Du bör först fundera på ifall du vill ha en raskatt eller en huskatt. En raskatt, är en katt som avlats fram under många år och är därför enklare att förutse vad för sjukdomar som är vanligare. En raskatt är oftast bättre som innekatter än huskatter, men om utseende eller egenskap inte är det viktigaste är huskatt att föredra. Dessutom får huskatter mer sällan de sjukdomar som är vanligare för vissa raskatter.

Var du hittar din nya familjemedlem.

Om du vill ha en raskatt finns kattförbundet SVERAK som har en hemsida som kan hjälpa dig att hitta kattuppfödningar, kattklubbar osv i Sverige. Dessutom har de massa nyttig information som kan vara bra att veta. Om du vill ha en huskatt, finns massa annonser på nätet och i olika tidningar. Om du vill adoptera och göra en insats, finns olika katthem som hjälper till att omplacera hemlösa och oönskade katter.

Tips och råd för kattägaren

Innan du köper en kattunge.

Det är viktigt att besöka din katt innan du väljer att köpa eller adoptera den. Detta så du kan bilda en egen uppfattning om hur den verkar. Om det är möjligt att träffa mamman till kattungen, kan det vara klokt så du kan få en idé om hur hon verkar vara i temperamentet så du vet vad du har att vänta.  Dessutom är det bra att se så katterna är fina och rena och har klara ögon och rena öron. Se till att kattungen inte har tecken på diarré eller något liknande.

När köpet sker, är det bra om uppfödaren har upprättat ett kontrakt som båda parter kan vara överens och skriva under. När kattungen blir hämtad bör den vara minst 12 veckor gammal, veterinärbesiktigad och vaccinerad mot kattpest och kattsnuva samt avmaskad. Dessutom bör uppfödaren ge dig information om när du bör vaccinera kattungen nästa gång och vilket foder katten bör ha.

Hur du bor är viktigt.

När du skaffar katt är det viktigt att tänka på hur du bor. Bor du trångt, är det oftast bättre att vänta med att skaffa katt. Bor du nära en trafikerad väg, är det bra att tänka på att ha katten inomhus då risken att den blir överkörd är större. Har du balkong är det viktigt att tänka på att näta balkongen så katten inte faller ner och skadar sig, eller i värsta fall dör.

Kattpassning.

Om du reser mycket är det viktigt att du ser till att där finns någon som kan hjälpa dig med kattpassning. Katten ska bli besökt minst två gånger dagligen, få tillgång till mat och friskt vatten och sällskap.